Hoe een goede houding zorgt voor een goede looptechniek.

Als je op een hardloopevenement of tijdens een training naar andere lopers kijkt, valt het op … iedereen heeft een andere loopstijl. Het is zelfs frappant dat de loopstijl van de snelste lopers ook heel verschillend is.

De perfecte loopstijl is dus niet heiligmakend en geen absolute voorwaarde om een betere of snellere loper te worden.

Te veel sleutelen aan jouw loopstijl op korte termijn kan zelfs een oorzaak zijn voor blessures.

Toch is looptechniek wel een belangrijk topic voor hardlopers. Een slechte loopstijl kan immers ook blessures veroorzaken en je verbruikt er wellicht nodeloos veel energie door. Energie die je liever gebruikt om sneller te lopen. Door bepaalde kleine aanpassingen te doen en jouw loopstijl op die manier stelselmatig te optimaliseren kan je op termijn wel energiezuiniger en blessurebeperkend gaan lopen.

Een aantal basic technieken zijn nuttig en toepasbaar voor elke loper.

The basics

Als beginnend of recreatief loper is een gedetailleerde analyse van je looptechniek echt nog niet nodig. Als je efficiënter en met een betere techniek wil lopen kan je vertrekken vanuit de 5 checkpunten die ik eerder beschreef in mijn blog over houding. Die checkpunten zijn niet enkel in een statische houding belangrijk, maar ook tijdens beweging.

5 Checkpunten in functie van looptechniek
  • Voeten en enkels              

Tenen wijzen naar voor en de voet landt onder het zwaartepunt van het lichaam.

Dit laatste is een belangrijk aspect van de looptechniek. Een veel gemaakte fout is de landing te ver voor je lichaamszwaartepunt, dit is een veelvoorkomende oorzaak van blessures.

Hoe je het beste landt, op de voor-/middenvoet of op de hak van je voet, is een veelbesproken onderwerp. Topatleten landen vaak op hun midden- of voorvoet. Als beginnend en recreatief loper hoeft jouw focus daar echter niet op te liggen. Studies tonen immers aan dat recreatieve lopers soms meer baat hebben bij een haklanding. Als dat bij jou het geval is, dan hoef je niet geforceerd te proberen op je voor- of middenvoet te landen. Naarmate je sneller wordt en geregeld looptechnische oefeningen uitvoert zal je landing vanzelf en op een natuurlijke manier veranderen.

Een goede afwikkeling is ook belangrijk. Idealiter wikkel je af van de buitenzijde naar de binnenzijde van je voet en volledig over de grote teen. Een goede afwikkeling zorgt immers voor een betere opvang van schokken. 

  • Knieën     

De knieën wijzen recht naar voor, in lijn met je tenen.

Bij veel lopers valt de knie bij de landing te veel naar binnen. Specifieke krachtoefeningen kunnen dit verbeteren, maar de juiste schoenen zijn hier ook van belang.

Kies jouw loopschoenen dus bij voorkeur bij een gespecialiseerde winkel die deze op basis van een loopanalyse aanbeveelt.

  • Heupen / Bekken

Bij een goede looptechniek is jouw bekken niet te ver naar voor gekanteld. Dit bereik je door je ‘core’ te versterken door middel van core-stability oefeningen en door de nodige flexibiliteit in je heupbuigers.

Vervolgens til je jezelf ook wat op uit de heupen, maak jezelf lang. Beeld je in dat er iemand aan een koordje trekt dat bovenop jouw kruin is bevestigd. Dit kan je bereiken door je buikspieren aan te spannen. Veel lopers lopen immers te ‘doorgezakt’ wat helemaal niet energiezuinig is.

  • Schouders en armen

Vergis je niet, je armen leveren een belangrijke bijdrage aan je looptechniek. Het lijkt misschien niet belangrijk, want lopen doe je toch vooral met je benen, maar probeer maar eens te lopen zonder je armen te gebruiken … niet gemakkelijk en het voelt ook heel onnatuurlijk. Je armen hebben dus een belangrijke, functionele rol bij het lopen. 

Je schouders en armen zijn tijdens het lopen ontspannen. Je armen bevinden zich naast je lichaam, de ellebogen zijn gebogen en je schouders zijn laag.

Als je te veel kromming hebt in je bovenrug, zullen je armen kruiselings voor je romp bewegen tijdens het lopen. Je romp heeft de neiging om te veel te draaien tijdens het lopen. Je wil bij het lopen je energie vooral steken in een voorwaartse beweging. Rol je schouders dus naar achter en probeer je armen vooral naar voor te bewegen.

  • Hoofd & nek

Zorg ervoor dat je je hoofd niet te ver naar voor steekt. Je hoofd bevindt zich recht boven je romp en is niet gekanteld.

Ten slotte kan je ook nog aandacht besteden aan je romphouding. Of beter gezegd je volledige lichaamshouding. Als je te veel naar achter helt, dan rem je jezelf af. Probeer dus ietwat naar voor te hellen tijdens het lopen. Dit niet enkel vanuit de heupen, maar met het hele lichaam.

Je wil immers toch ‘vooruit’ … niet? 😉

Conclusie

Wil je je looptechniek verbeteren, dan kan je dus het best beginnen vanuit de standaard aandachtspunten van een goede houding. Als je deze doortrekt in je looptechniek dan kom je al een heel eind als recreatief loper.

Loop ontspannen, licht naar voor hellend, maar vooral op een manier die voor jou natuurlijk en comfortabel aanvoelt. 

Als je iets wil veranderen aan je looptechniek om deze te optimaliseren, dan is mijn advies om in eerste instantie te focussen op de volgende 3 punten:

  • Zorg voor een landing onder je lichaamszwaartepunt
  • Maak jezelf lang
  • Houd je schouders laag en ontspannen