Een goede houding? Er is werk aan de winkel.

Wist je dat heel wat lichamelijke klachten worden veroorzaakt door een slechte lichaamshouding? Nekklachten, Lage rug klachten maar ook hoofdpijn kunnen veroorzaakt worden door een slechte houding. Een slechte houding zorgt immers voor een overbelasting van bepaalde spieren wat spanningen in je lichaam teweeg brengt.

Een zittend beroep, veel schermwerk en te weinig beweging hebben een impact op je houding. Lang stilzitten is af te raden, dat spreekt voor zich, maar ook te lang rechtstaan in dezelfde houding is niet verstandig en heeft een negatieve impact op je lichaam. Het is dus belangrijk om geregeld een kort beweegmoment in te lassen.

Wat is een goede houding?

Bij een goede houding vooral van belang dat je de natuurlijke kromming van je wervelkolom zoveel mogelijk in stand houdt.

Bij het bewegen, zitten en staan is het dus belangrijk om hier aandacht voor te hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld doorgezakt gaat staan, of zitten  dan vormt er zich een onnatuurlijke bolling van de wervelkolom ter hoogte van de onderrug waardoor er te veel druk komt te staan op de wervels en tussenwervelschijven.

Bij de traditionele Sit-up is dit bijvoorbeeld ook het geval. Om die reden wordt deze oefening bij voorkeur niet meer toegepast om de buikspieren te trainen.

5 checkpunten

Om ervoor te zorgen dat je een goede houding hebt, kan je de volgende 5 checkpunten bij jezelf bekijken.

  • Voeten / enkels: Tenen wijzen recht naar voor. De enkel bevindt zich recht onder de heupen. De voet en het onderbeen vormen een hoek van 90°
  • Knieën: In lijn met de tenen. De knieën wijzen dus niet naar buiten of naar binnen en zijn niet overstrekt of te veel gebogen
  • Heupen / Bekken: De heupen zijn vlak, dus links en rechts even hoog. Het bekken is niet naar voor of naar achter gekanteld.
  • Schouders: De schouders zijn laag en op gelijke hoogte (dus niet opgetrokken). Ze bevinden zich recht onder de oren en vertonen in zijaanzicht geen overmatige kromming.
  • Hoofd: Neutraal, dus niet zijwaarts gekanteld en niet vooruitgestoken.

Je moet in vooraanzicht een denkbeeldige lijn kunnen trekken tussen de voeten, tussen de benen, door het midden van het bekken, de romp en het hoofd.
In zijaanzicht moet je een denkbeeldige lijn kunnen trekken over de enkel, het midden van je been, het midden van je schouder en je oor.

Door doorheen de dag regelmatig op je houding te letten, bijvoorbeeld als je wandelt, als je aan het koken bent of aanschuift aan de kassa van de supermarkt, maak je er een automatisme van.

Je houding zal hierdoor al sterk verbeteren. Op sommige punten zal het echter noodzakelijk zijn om te werken aan de versoepeling van bepaalde spiergroepen en aan het versterken van andere spiergroepen. Hiervoor kan je gerichte oefeningen doen.

Tips om een goede houding aan te nemen.
  • Breng je hoofd in lijn met je romp, maak hiervoor de beweging alsof je een ‘dubbele kin’ wil maken
  • Rol je schouders naar achter en laat ze dan rustig hangen. Je handen bevinden zich eerder naast dan voor je lichaam wanneer je armen in rust naar beneden hangen.
  • Trek je navel naar binnen en kantel je bekken naar achter.
  • Let er op dat je tenen en knieën naar voor wijzen en dat je knieën zich recht boven je enkels bevinden (niet overstrekken!, zorg voor een klein knikje in je knieën)
  • Vermijd een ingezakte houding. Beeld jezelf in dat er een koordje vastgemaakt is aan de kruin van je hoofd en dat iemand je aan dat koordje omhoog trekt.

Een klein beetje aandacht hiervoor elke dag maakt op de lange termijn een wereld van verschil.