Je hebt een loopschema of trainingsschema ontvangen, de motivatie is hoog, maar om jouw sportverhaal te laten slagen is een goede planning cruciaal. Want geef toe, tijd te veel dat heeft niemand. Die trainingen moeten dus in dat al drukke leven ingepland worden.
Je mag dan wel het doel hebben om een aantal keer per week te trainen, maar zonder planning neemt ‘het leven’ vaak over en stel je die training uit. Uitstel leidt zonder planning al snel naar afstel.
De voordelen van een goede planning
Een goede planning heeft een aantal voordelen:
- Je weet waar je aan toe bent & je kan niets vergeten
- Het geeft rust
- Door tijd te maken om te plannen creëer je tijd in je planning (echt waar)
Kies 1 moment in de week uit waarop je even gaat zitten om de planning voor de volgende week te maken. Voor mij is zondagavond het ideale moment. Ik ga even zitten (met een glaasje wijn 😉) en plan mijn komende week.
In een goede planning sla je niets over. Plan je maaltijden (yep ook je maaltijden), je sportmomenten, je werk (uiteraard), je rijtijd, je tijd met de kids/je gezin maar …. ook je rustmomenten in.
Je rustmomenten zijn van groot belang om je planning te kunnen volhouden. Prop je je agenda vol met ToDo’s, dan kan je doorheen de dag nooit tot rust komen en zal je sneller geneigd zijn om een echte taak over te slaan wegens ‘te moe’.
Wist je dat ik bewust een half uur vroeger dan mijn partner op sta om zo dat ‘rustmoment’ voor mezelf al aan het begin van de dag te creëren. Een ideaal moment voor een korte yoga sessie of stretching. Heerlijk!
Een planning zonder rustmomenten is ook nefast voor je training. Je moet je lichaam de rust geven om de trainingseffecten te verwerken.
Het belangrijkste aspect van een goede planning is echter: wees realistisch. Maak een planning die haalbaar is voor jou. Als je ToDo lijst te lang is, probeer dan niet alles in te plannen. Selecteren en elimineren is dan de boodschap.
Tips voor het maken van een goede planning
Maar hoe doe je dat nu, een goede planning maken?
Ik geef je een aantal tips.
- Creëer overzicht in je Taken: Begin met het oplijsten van je ToDo’s. Schrijf ze van je af, zo maak je je hoofd in elk geval al leeg en kan je niets vergeten.
- Deel de taken op in dringend vs niet dringend en belangrijk vs niet belangrijk. De prioriteitenmatrix van Eisenhower geeft dit overzichtelijk weer
- Elimineer: alles wat op je takenlijst staat en niet dringend & niet belangrijk is kan je gewoon elimineren (durf taken te schrappen, je zal versteld staan over hoeveel rust dat geeft 😉)
- Delegeer: Welke taken kan je door iemand anders laten doen? Is de was vouwen, koken, de vloeren stofzuigen echt ‘jouw’ taak? Of kan je iemand in jouw gezin vragen om je daarbij te helpen.
- Enkel wat dringend en belangrijk is plan je de komende week in.
- Voorzie wat marge bij het inplannen van je taken, zo hou je ruimte voor onverwachte zaken. Prop je planning dus niet te vol. (realistisch, remember 😉)
Conclusie
Prioriteiten stellen en plannen, plannen, plannen, … . Je zal ervan versteld staan hoeveel je gedaan krijgt maar ook hoeveel rust het jou geeft om zaken te elimineren.