Hielspoor of hielpijn?

Pijn onder de hiel is bijzonder vervelend, het kan je enorm beperken in je dagelijkse activiteiten. Heel vaak wordt er bij pijn aan de onderkant van de hiel gesproken over hielspoor, maar dat is niet altijd de oorzaak. Pijn onder de hiel kan bijvoorbeeld ook veroorzaak worden door Fasciitis Plantaris of door triggerpoints in voet of kuitspieren.

Hielspoor is een benige uitwas (verkalking) aan je hielbeen dat pijn veroorzaakt omdat het in de zachte weefsels eromheen drukt. Het ontstaat ter hoogte van de plaats waar de pees van de voetzoolspier aanhecht op het hielbeen.
Fasciitis Plantaris is een ontsteking van het peesblad onder de voetzool.

Twee verschillende diagnoses die het best gesteld kunnen worden door een kinesitherapeut of arts.

Pijn in de hiel kan echter ook ontstaan door triggerpoints in de kuitspieren of de voetspieren. In dat geval is er niet noodzakelijk ook sprake van een Fasciitis Plantaris of hielspoor.

Bij pijn aan de hiel zijn meerdere behandelingen mogelijk afhankelijk van de diagnose. Hardnekkige hielspoor of een peesplaatontsteking kunnen het best correct behandeld worden door een arts, kinesist of osteopaat.

Kan een triggerpointbehandeling helpen?

Absoluut, triggerpoints in spieren geven vaak afgeleide pijn naar een andere plaats dan deze waar het triggerpoint zich bevindt. De triggerpoints in de Soleus (Scholspier)  kunnen afgeleide pijn geven naar de hiel, net zoals de triggerpoints in de Quadratus Plantae (vierkante voetzoolspier). Wanneer we deze triggerpoints wegwerken kan dat de pijn verlichten of wegnemen.

Het losmaken van deze spieren neemt ook heel wat spanning weg rond het hielbeen. Beide spieren hebben immers een aanhechting via een pees op het hielbeen, ook daardoor kan de pijn verminderen.

Ook het aanbrengen van een tape en het uitvoeren van de juiste oefeningen kan verlichting brengen.

Afhankelijk van de klachten kan een tape aangebracht worden die ruimte maakt op het punt waar de hielspoor zit, kan een ondersteunende tape op de plantaire fascie of een detoniserende tape op de kuitspier worden aangebracht.

Als je effectief last hebt van een hielspoor, dan zal het hielspoor zelf niet verdwijnen door massage en taping, maar het kan wel de pijn helpen verlichten.

Wat kan je zelf doen?

Het losmaken van de spieren van de kuit en de voetzool is bij pijn aan de hiel nooit een slecht plan.

  • Kuitstretches op een opstapje

Ga op een opstapje staan met je tenen en een stukje van je voorvoet. Laat je hielen naar beneden zakken tot je een stretch voelt in de kuiten. Hou dit een 2-tal seconden aan en duw jezelf dan op. Herhaal 10x

  • Soleus stretch

Ga op een afstandje van een muur staan en leun naar voor met je handen tegen de muur. Je lichaam vormt een plank. Zet nu één been naar voor en buig de knie van je achterste been licht. Duw je heupen naar voor en houd 30 seconden aan. Wissel van been.

  • Foamrollen van de kuitspieren

Ga op de vloer zitten met je benen gestrekt. Plaats de foamroller onder je linkerkuit. Zet je rechtervoet op de vloer of, als de druk intenser mag voor jou, leg de rechterenkel op je linkerenkel. Zet je armen gestrekt achter je en duw je heupen omhoog, zodat je billen vrij komen van de vloer. Rol nu rustig van je enkel tot onder je knie en weer terug. Houd op een gevoelig punt 30 seconden aan. Herhaal dit een aantal keer en zoek steeds naar nieuwe gevoelige punten. Doe hetzelfde met je rechterkuit.

Bekijk hier een video.

  • Losmaken van de voetzoolspieren en de plantaire fascie d.m.v. een balletje

Ga op een stoel zitten. Leg een balletje op de grond en zet je voet er op (doe je schoen hiervoor uit). Rol je voet over het balletje. Het gewicht van je been geeft wellicht al voldoende druk, zo niet dan mag je een beetje druk bij geven. Overdrijf echter niet.  

Conclusie

Heb je pijn aan de hiel en geeft het losmaken van de spieren geen verlichting, ga dan zeker eerst langs bij een arts om de oorzaak vast te stellen. Massage, stretching en triggerpointherapie kunnen helpen om de pijn te verlichten. Hier kan je zelf mee aan de slag. Een triggerpointtherapeut kan de spieren losmaken en jou de juiste zelfbehandelingstechnieken aanleren.

Wil je hiervoor een afspraak maken bij Studio Revise, klik dan op onderstaande link.

Boek een klachtgerichte behandeling

Evi Vandewalle
Evi Vandewalle

Ik ben Evi Vandewalle, het gezicht achter Studio Revise.

NASM & EREPS Gecertificeerd Personal Trainer en Gecertificeerd Massagetherapeut.

Articles: 9