Symptomen van Triggerpoints

Wat triggerpoints zijn en hoe een triggerpointbehandeling in zijn werk gaat beschreef ik in mijn blog ‘Wat is Triggerpointtherapie‘. Of je pijn wordt veroorzaakt door triggerpoints kunnen we vaststellen tijdens een behandeling, maar welke symptomen kenmerkend zijn voor triggerpoints en er dus op kunnen wijzen dat je pijn mogelijk veroorzaakt wordt door deze triggerpoints leg ik je in dit blog uit.

1. Afgeleide pijn

Het belangrijkste en meest kenmerkende symptoom van triggerpoints is afgeleide pijn. Dit wil zeggen dat het triggerpoint niet per sé pijn geeft op de plaats van de spierknoop zelf, maar dat je uitstralingspijn kan voelen in een andere zone van je lichaam. Zo kunnen triggerpoints in de nekspieren spanningshoofdpijn veroorzaken. Triggerpoints in de middelste en kleine bilspier kunnen bijvoorbeeld pijn in het been veroorzaken en triggerpoints in de monnikskapspier (Trapezius) kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn. Het is dus belangrijk om inzicht te hebben in deze pijnpatronen om de veroorzakende triggerpoints te kunnen lokaliseren.

2. Gevoelloosheid & tintelingen

Omdat Triggerpoints een verkorting van de spiervezels veroorzaken staat de spier hierdoor op spanning. Deze spierspanning kan ervoor zorgen dat er overmatige druk wordt uitgeoefend op de zenuwen die door of vlak naast de spier lopen. Een afgeknelde zenuw kan gevoelloosheid en tintelingen veroorzaken.

Uitstralingspijn
3. Functieverlies

De triggerpoints in een spier zorgen voor een verkorting van de spiervezels waardoor deze spiervezels niet meer correct de functie kunnen uitoefenen waarvoor ze bedoeld zijn. Je kan dus spierzwakte of bewegingsbeperking ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een stijve nek. De functie van de aangedane spier wordt overgenomen door andere spieren die niet dezelfde (hoofd)functie hebben. Op de lange termijn kan dit leiden tot een foutieve lichaamshouding en bijkomende klachten.

Conclusie

Het herkennen en begrijpen van de symptomen van triggerpoints is essentieel voor een effectieve behandeling. Door aandacht te besteden aan lokale en afgeleide pijn, beperkte bewegingsvrijheid en spierzwakte kan je tijdig professionele hulp zoeken. Manuele therapie, stretching, oefeningen kunnen aanzienlijke verlichting bieden en je pijnklachten wegnemen.

Als je dus één of meerdere van deze symptomen hebt, kan dat het gevolg zijn van triggerpoints. Belangrijk is uiteraard steeds om een arts te raadplegen zodat andere ernstigere aandoeningen die gelijkaardige symptomen veroorzaken uitgesloten kunnen worden.

Als deze symptomen het gevolg zijn van triggerpoints in de spieren, dan moet je na een eerste behandeling al enige verbetering opmerken. Vaak zijn meerdere behandelingen nodig om volledig de klacht volledig te kunnen wegnemen.