Wat is Triggerpointtherapie?

Eén van de toegepaste behandelmethoden bij Studio Revise om jouw pijnklachten te verhelpen is Triggerpointtherapie, maar wat is dat nu precies?
Bij deze vorm van therapie wordt actief op zoek gegaan naar de triggerpoints in de spieren die jouw pijnklachten kunnen verklaren. Door deze doelgericht weg te werken worden de pijnklachten verholpen.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een lokale ‘kramptoestand’ in een spier. Deze voelt aan als een rijstkorrel, een erwt of zelfs een knikker en zorgt voor een permanente verkorting van je spiervezels waardoor deze niet meer vanzelf kunnen ontspannen. Vaak kan je een strakke streng in je spieren voelen.

Omdat de spier plaatselijk wordt verkort, verliest de spier een deel van zijn functie. De spier verzwakt. De handelingen waarvoor je normaal gezien de betrokken spier gebruikt moeten ondersteund worden door andere spieren die normaal gezien die specifieke handeling niet als (hoofd)functie hebben. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Uitstralingspijn

De moeilijkheid bij de behandeling van triggerpoints is dat ze vaak pijn veroorzaken in een ander gebied dan waar het triggerpoint zich bevindt, dit noemen we afgeleide pijn. Er wordt dus niet enkel behandeld daar waar de pijn gevoeld wordt. Triggerpoints in de middelste en kleine bilspier kunnen bijvoorbeeld pijn in het been veroorzaken en triggerpoints in de monnikskapspier (Trapezius) kunnen de oorzaak zijn van hoofdpijn.
Inzicht in deze afgeleide pijnpatronen is dus van belang om de klachten te kunnen verhelpen.

Bij een Actief triggerpoint ontstaat een klacht, bij de behandeling van dit triggerpoint wordt dit klachtgebied getriggerd (je herkent bij wijze van spreken de pijn die door je klacht wordt veroorzaakt).
Bij de triggerpoints die latent aanwezig zijn en dus op dit moment geen pijn veroorzaken, kunnen we door ze te behandelen voorkomen dat er op termijn pijnklachten ontstaan.

Zowat bij iedereen zijn ergens in het spierstelsel triggerpoints aanwezig, al zijn deze triggerpoints niet altijd actief. Ze veroorzaken dus niet altijd een klacht.

Zelfbehandeling

Je kan triggerpoints zelf wegwerken door zelfbehandeling. Belangrijk daarbij is dat je de oorzaak van je klacht kan vinden. Tijdens een triggerpointbehandeling help ik, als therapeut, jou om deze oorzaak te lokaliseren. Na de behandeling kan ik jou adviseren over de manier om het triggerpoint thuis zelf verder te behandelen. Het is niet verplicht om aan zelfbehandeling te doen, maar het kan een gunstig effect hebben op het aantal benodigde therapiesessies.

Let wel: Soms is het moeilijk te bepalen wat de oorzaak van je pijn is. Bij ernstige symptomen is het van belang om altijd eerst een arts te raadplegen. Deze kan ernstige niet-spiergerelateerde oorzaken uitsluiten.
Ook als een triggerpointbehandeling niet binnen een aantal dagen verbetering van je klachten geeft is verder medisch onderzoek aangewezen.

Wil je graag een behandeling boeken, dan kan dat via onderstaande link.

Boek een behandeling